Så får du extra pengar när du är föräldraledig

Visste du att många riskerar att gå miste om flera tusentals kronor när de är föräldralediga? Men det finns sätt att ta till för att få igen de förlorade pengarna.

Kläder, nappflaskor, blöjor, bebismöbler och störst av allt – ett nytt liv och en ny människa att ta hand om. Det är mycket att tänka på för nyblivna föräldrar. Vad många kanske inte vet är att när de är föräldralediga eller har graviditetspenning betalar arbetsgivaren inte ut någon premie till avtalspensionen. Det kan med andra ord röra sig om tusentals kronor du går miste om när det kommer till din tjänstepension.

Få pengar utbetalda i efterhand

Men det är inte alla som går miste om de där pengarna. Vad många kanske inte heller känner till är att du som har din avtalspension i SAF-LO, (som bygger på ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och LO), och har varit föräldraledig eller haft graviditetspenning, faktiskt kan få ut dina pengar i efterhand, retroaktivt.

– I SAF-LO:s försäkring ingår nämligen en tilläggsförsäkring till din avtalspension som kallas för Premiebefrielseförsäkringen. Den ger dig de pensionspengar som du har gått miste om i efterhand. Det enda du behöver göra är att anmäla det till AFA, som sköter försäkringen, säger Mia Liblik, vd på Folksam LO Pension.

– Och på några år kan de där pengarna växa till sig ordentligt. En 25-åring som tjänar 22 000 kronor i månaden och är föräldraledig i 6 månader får 6 000 kronor från Premiebefrielseförsäkringen. När det är dags att gå i pension kan de pengarna ha vuxit sig till 16 000 kronor, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam LO Pension.
Håkan Svärdman
Välfärdsanalytiker på Folksam
Mia Liblik
VD på Folksam LO Pension

Därför ska du välja Folksam LO Pension

Nära en halv miljon människor har valt att pensionsspara i fondförsäkringen. Här är fyra anledningar till att du ska välja Folksam LO Pension.
  • Folksam LO Pension är medlemmarnas pensionsbolag.
  • Låga avgifter och god avkastning innebär mer pension till dig.
  • Folksam LO Pension har ett smart fonderbjudande där pensionspengarna placeras efter hur långt du har kvar till pensionen.
  • Folksam LO Pension värnar om människor och miljö.

Fakta

  • Det är din arbetsgivare som betalar in din tjänstepension förutsatt att din arbetsplats har ett kollektivavtal.

    Tjänstepension är ett viktigt komplement till din allmänna pension och påverkar din ekonomi avsevärt när det är dags att gå i pension.

    Varje år sätter arbetsgivaren in en viss procent av din lön till tjänstepensionen. Det är du som bestämmer vem som ska förvalta pengarna.