Hur mycket betalar arbetsgivaren i tjänstepension?

Tjänstepension, hur mycket betalas det in egentligen? Med vår pensionskalkylator kan du enkelt räkna ut hur mycket din arbetsgivare betalar in varje år. Du får en tydlig bild av din årliga pensionsinsättning och hur mycket du kan bestämma över.

Vi hjälper dig även att förstå skillnaden mellan premiebestämd och förmånsbestämd tjänstepension, samt hur du gör för att välja Folksam LO Pension för en trygg och ansvarsfull pensionsförvaltning som dessutom har god avkastning.

Så räknar du ut din tjänstepension

Ta hjälp av vår pensionskalkylator längre ned på sidan. Välj vilket pensionsavtal du har och skriv in din månadslön. Du får då en översikt på vad du får inbetalt av din arbetsgivare varje år.

Vilken tjänstepension du får beror på vilket kollektivavtal du har. I vissa fall kan du göra val för hela din tjänstepension, i andra fall finns det en så kallad förmånsbestämd del.  

Enkelt uttryckt kan vi kalla det för premiebestämd tjänstepension och en förmånsbestämd tjänstepension.  

Premiebestämd tjänstepension:
Din arbetsgivare betalar en fastställd premie till din pension varje månad. Du har ofta möjlighet att välja hur pengarna ska investeras. Det gör att du kan ha möjlighet till att få en högre avkastning på din tjänstepension, men det kan också innebära en högre risk.

Förmånsbestämd tjänstepension:
I vissa pensionsavtal sätter arbetsgivaren av en förmånsbestämd del på lönen som vanligtvis överstiger 7,5 inkomstbasbelopp. Då lovar arbetsgivaren att betala ut en viss pension baserad på din lön och anställningstid. Du behöver inte själv göra något val, din arbetsgivare förbinder sig till att betala ut den utlovade pensionen.  

Vår pensionskalkylator kan inte räkna ut vad den förmånsbestämda ålderspensionen blir eftersom den är individuell. Du kan se pensionen i ditt årsbesked från det bolag som förvaltar den förmånsbestämda ålderspensionen.  

Vårt jobb är att du som kund ska få en schysst pension med en god avkastning över tid, låga avgifter och en trygghet i att din tjänstepension förvaltas i fonder som uppfyller våra högt ställda krav på hållbarhet.

Bäst avkastning de senaste 10 åren

Hos oss kan du placera din tjänstepension i våra entréfonder – eller göra ett aktivt val på våra valbara fonder. Våra Entréfonder är förvalda portföljer. Du väljer portfölj efter din ålder, sedan gör vi resten. 

En av hörnstenarna i Folksam LO Pension är långsiktighet. De senaste tio åren har vi haft högst genomsnittlig avkastning i Risk & Försäkrings jämförelse av 13 fondförsäkringsbolag(2013-2022). Du hittar mer information om vår höga avkastning via länken nedan.

Folksam LO Pension i topp senaste 10 åren

Välj Folksam LO Pension som förvaltare av din tjänstepension för god avkastning över tid, låga avgifter och en trygghet i att din tjänstepension. 

Så här väljer du Folksam LO Pension

DÄRFÖR VÄLJER DU FOLKSAM LO PENSION

  • Mer i pension med god avkastning och låga avgifter
  • Vi är medlemmarnas pensionsbolag
  • Pengarna placeras i företag som tar ansvar för människor och miljön
  • Ett enkelt sparande anpassat efter din ålder
Så här väljer du oss