Pensionspyramiden

Så fungerar pensionen

Du kan få pension från olika håll och varje del är viktig för att du ska få ett bra liv som pensionär.

Hur fungerar pensionen?

De tre delarna består av allmän pension, tjänstepension och eget pensionssparande.
Den allmänna pensionen är den statliga delen av din pension och hanteras av Pensionsmyndigheten, som varje år skickar pensionsinformation till dig i ett orange kuvert.

Den största delen av din pension

Så snart du har en inkomst och börjar betala skatt börjar du också tjäna in till den allmänna pensionen. Varje år betalar din arbetsgivare in motsvarande 18,5 procent av din lön in till den allmänna pensionen, som utgör den största delen av din pension.

Din allmänna pension kan bestå av: inkomstpension, premiepension och garantipension.

Pensionsmyndighetens hemsida kan du läsa mer om den allmänna pensionen.

Träffa Petters kloka kompis

Det här med tjänstepension tycker många är superkrångligt. Speciellt när man får göra sitt första val. För vad är det egentligen som är viktigast när man ska göra ett val som ska räcka hela vägen till pensionen?

Petter har äntligen fått ett nytt jobb med kollektivavtal och tjänstepension. Hans funderingar om tjänstepension är nyfikna, men inte helt lyckade.

Lyckligtvis har han en kompis som har full koll på allt som handlar om tjänstepension. I filmen förklarar han hur Petter ska tänka när det gäller avkastning, avgifter och varför det är viktigt att välja en pensionsförvaltare som placerar hans pengar på ett schysst och ansvarsfullt sätt.

Genom att välja oss som din tjänstepensionsförvaltare får du nyckeln till en riktigt schysst pension.

Mer om tjänstepension

Din arbetsgivare betalar in pengar till din tjänstepension, om du är anställd där det finns ett kollektivavtal. Tjänstepensionen är ett viktigt tillskott till din allmänna pension och har stor betydelse för din ekonomi när du blir pensionär.

Det finns olika avtalsområden

Din tjänstepension ser olika ut beroende på var du arbetar idag och var du tidigare arbetat. Det beror på att tjänstepensioner kommit till genom avtal mellan arbetsgivarna och fackförbunden. Om du har haft arbeten som hör till olika avtalsområden kan du därför ha mer än en tjänstepension.

Välj tjänstepension hos oss

Du kan välja att komplettera allmän pension och tjänstepension med ett privat pensionssparande. Det är frivilligt, men för att få en bättre ekonomi som pensionär är det viktigt att tänka på det. Folksam LO Pension erbjuder privat pensionssparande i samarbete med Folksam

Privat pensionssparande på Folksams webb

LOGGA IN OCH SE DIN UTVECKLING

På Mina sidor kan du se hur värdet på din tjänstepension utvecklas. Du kan även byta dina fonder om du själv valt att sköta det.

RING OSS – VI HJÄLPER DIG

020-414 414

Vardagar 07.30-21.00, helg 09.00-19.00

DÄRFÖR VÄLJER DU FOLKSAM LO PENSION

  • Mer i pension med god avkastning och låga avgifter
  • Vi är medlemmarnas pensionsbolag
  • Pengarna placeras i företag som tar ansvar för människor och miljön
  • Ett enkelt sparande anpassat efter din ålder
Så här väljer du oss