Gildan - ett av bolagen i Folksam LO Världen

Förvaltare och hållbarhetsexperter från Swedbank Robur har vid flera tillfällen besökt olika produktionsanläggningar som tillhör textilföretaget Gildan, ett kanadensiskt bolag som är en av världens ledande tillverkare av t-shirts, tröjor, underkläder och strumpor.

För Gildan är det medarbetarna som är nyckeln till framgång. Varje ny sömmerska utbildas i åtta till tio veckor och går därefter bredvid en erfaren sömmerska under fyra månader. Bolaget arbetar enligt principer för ”fair living wages” för att erbjuda löner som deras medarbetare ska kunna försörja sig på. Dessutom står bolaget för resor till och från arbetet, fri läkarvård och fria måltider och ger sina anställda möjligheter att handla mat till rabatterade priser i en egen mataffär på fabriksområdet.

66 olika bassänger för rening

Vattenrening är en central del i bolagets hållbarhetsarbete. Vid sin fabrik utanför San Pedro Sula renas vatten från bolagets processer vid färgning av tyg, vattenpressar och sanitärt vatten i 66 olika bassänger. Hela processen tar 60 dagar. I området runt bassängerna har det skapats en ny biotop som drar till sig en mängd nya arter, däribland fåglar och alligatorer.

En långsiktig arbetsgivare

På plats fick vår utsända möjlighet att träffa ett stort antal anställda som alla verkar mycket nöjda med bolaget och de karriärmöjligheter som erbjuds. Många har varit där i över tio år och vissa är även andra och tredje generation på bolaget. När vi placerar dina pengar långsiktigt så vill att de växer samtidigt som de bidrar till något gott och det stämmer med Gildan.

artikelbild-gildan

Fotograf: Kristin Wallander, hållbarhetsanalytiker på Swedbank Robur