Det kan bli dyrt att gå tidigt i pension

Planerar du att gå i pension tidigt? För att få bra ekonomiska förhållanden som pensionär kan du behöva arbeta längre än du kanske planerat. Bara några år extra i arbetslivet gör skillnad i plånboken.

–  Om du vill och orkar jobba - vänta med att ta ut din pension så kommer du ge dig själv möjlighet till högre pension. Förutom att pensionspengarna växer så blir skatten lägre från det år du fyller 67 år jämfört med om du tar ut din pension mellan 62 och 65 år, säger Kristin Berg, som är ansvarig för marknadsutveckling på Folksam LO Pension.

Trappa ner i din egen takt

Men tänk också på att du inte behöver sluta att arbeta helt, utan att du faktiskt kan trappa ner ditt yrkesliv i din egen takt. På så sätt känns det kanske inte lika tufft att jobba några år extra, på samma sätt som att inte få ett för abrupt avslut på arbetslivet. Det är inte nödvändigt att ta ut hela pensionen på en gång. Om du har möjlighet kan det vara fördelaktigt att börja med att ta ut 25, 50 eller 75 procent.

Planera din pension om du vill sluta jobba tidigare

Genom att gå in på minpension.se får du en överblick av dina olika pensioner och kan räkna på hur mycket du kommer att få ut i månaden som pensionär. Då kan du planera hur de olika pensionsdelarna fördelas över åren på ett sätt som passar dig.

I den allmänna pensionen kan du välja att ta ut delar av pensionen, du kan pausa utbetalningarna när du vill och du kan också välja att bara ta ut premiepensionsdelen. När du kommer till valen kring hur du ska ta ut din tjänstepension så ska du tänka efter ordentligt. Du kan inte ta paus i en påbörjad tjänstepensionsutbetalning.

Titta på helheten

Du kan ta ut hela den allmänna pensionen och vänta med tjänstepensionen och eventuell individuell pension. I vissa tjänstepensioner kan du välja mellan att ta ut delar av pensionen under en viss tid eller varje månad under resten av ditt liv. Därför är det klokt att titta på helheten.

Planera ditt pensionsuttag av tjänstepensionen tillsammans med den allmänna pensionen och ditt privata sparande. Du kan då hitta en nivå som passar dina behov över tid genom att inte starta alla pensioner samtidigt och samtidigt tänka på hur länge utbetalningen görs. Det kan bli kännbart att gå i pension tidigt så planera noga. Det lönar sig.