Börja tänk på pensionen första arbetsdagen

Kanske har du bara jobbat några år och då kan pensionen kännas avlägsen. Men ju tidigare du börjar tänka på den desto bättre. – Trots allt är det ju någon utomstående som ska förvalta dina pengar och då är det viktigt att du väljer vem och på vilket sätt, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam LO Pension.

Har du precis lyckats ta dig in på arbetsmarknaden eller bara jobbat i ett par år? Då kanske inte pensionen är den första att tänka på, men faktum är att det tvärtom är en av de första frågorna du bör ställa när du tar en ny anställning, menar Håkan Svärdman.

– Lika väl som du frågar om lönen bör du fråga om avtals- eller tjänstepensionen. För ju tidigare du börjar spara, desto högre pension får du i slutändan. Även små summor växer kraftigt ifall de sparas länge, den så kallade ränta-på-ränta-effekten, säger han.

Exempel

  • Har du till exempel en lön på 21 000 fylls kontot på med cirka 1 000 kronor i månaden. Arbetar du i minst 40 år kan du därmed ha cirka 800 000 kronor på ditt konto.

    Och väljer du sedan att tar ut de pengarna när du har blivit pensionär under en period på 10 år får du hela 7 000 kronor per månad – utöver din statliga pension.
Att se till att din arbetsplats har ett kollektivavtal som styr tjänstepension kan alltså löna sig. Nästa steg blir att välja hur och var du vill placera dina pensionspengar, för gör du inget aktivt val ligger de kvar hos det bolag som har förval-alternativet.

– Börja med att helt enkelt jämföra olika alternativ. Jag brukar säga så här; först och främst måste du förstå vad det är du väljer. Därefter måste det vara prisvärt. Sedan är ytterligare en aspekt som ofta glöms bort, hur du vill att dina pengar ska investeras. För precis på samma sätt som du väljer att äta rättvisemärkt och ekologisk mat bör du även välja ett etiskt företag som inte bryter mot några mänskliga rättigheter eller sociala och ekonomiska konventioner.
Gör du inget aktivt val ligger pensionspengarna kvar hos det bolag som har förvalsalternativet Håkan Svärdman, omvärldsanalytiker på Folksam

Kollektivavtal saknas ofta i storstäderna

På vissa svenska arbetsplatser, främst i storstäderna, saknas dock kollektivavtal. Och i dag går hela 500 000 löntagare miste om tjänstepension via avtal.
– I ett normalläge bör du först prata med din arbetsgivare ifall han eller hon har en möjlighet att erbjuda dig en så kallad individuell tjänstepension. Om detta inte är förhandlingsbart måste du själv spara ungefär 1 250 till 1 700 kronor netto varje månad för att skaffa dig en hygglig pension. Samma problem kan uppstå för den som har studerat länge eller flyttat hit som vuxen, säger Håkan Svärdman.

Ring gärna kundtjänst på Folksam LO Pension på telefonnummer 020–414 414 om du har frågor!
Håkan Svärdman
Välfärdsanalytiker på Folksam

Här har vi samlat artiklar som handlar om din tjänstepension

Du kan bland annat läsa om vad pensionsexperterna tycker och se hur några av våra kunder resonerar om sin tjänstepension.

Då behöver du vässa din pension

Har du pluggat länge, jobbat deltid eller arbetat utan kollektivavtal? Då kan du behöva vässa din pension för att förbättra din framtida ekonomi.

Till artikeln

Börja tänk på pensionen första arbetsdagen

Kanske har du bara jobbat några år och då kan pensionen kännas avlägsen. Men ju tidigare du börjar tänka på den desto bättre.
– Trots allt är det ju någon utomstående som ska förvalta dina pengar och då är det viktigt att du väljer vem och på vilket sätt, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så mycket avsätts – till din pension

De flesta som har en anställning har i dag rätt till avtals- eller tjänstepension. Dock bör du se till att förvalta den rätt, för det kan skilja mycket mellan olika fonder.

Till artikeln

När kan jag gå i pension i framtiden?

68, 70 eller 75 – vilken är den nya pensionsåldern? Något entydigt svar på frågan finns inte.
– Men ett är säkert, nämligen att vi måste arbete längre i framtiden än i dag innan vi lämnar arbetslivet, säger Robert Lundberg på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så skyddar ni er om något skulle hända

Ibland blir livet inte som man har tänkt sig. Så att vara förutseende lönar sig – oavsett hur jobbigt det känns. Så här gör du och din partner för att skydda era besparingar om någon av er skulle gå bort.

Till artikeln

Flera tusen kronor extra per månad med kollektivavtal

Att jobba på ett företag utan kollektivavtal ger dig inte bara sämre trygghet på arbetsmarknaden. Det kan också innebära flera tusen kronor mindre i plånboken när du blir pensionär – varje månad.
– Det handlar om väldigt mycket pengar man går miste om, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Ansök om extra pengar vid föräldraledighet

Att gå i väntans tider är härligt, samtidigt är det mycket att tänka på. Visste du till exempel att du inte får någon avtalspension när du är föräldraledig?
– Det kan röra sig om många tusen. Har du din avtalspension i SAF-LO kan du däremot få ut pengarna i efterhand, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Till artikeln

”Här betalar jag bara till mig själv”

Joakim Blomqvist har både sin avtals- och premiepension hos samma förvaltare. Andra kräver nämligen så mycket mer av den enskilda spararen, tycker han.
– Hos Folksam LO Pension behöver jag däremot bara betala till Folksam – och mig själv.

Till artikeln

Sätt dig in i pensionen tidigt

Att det är viktigt att sätta sig in i sitt pensionssparande vet de flesta. Men vad många däremot missar är att det finns flera olika val inom avtalspension som kan vara bra att göra och känna till.
– Saknar man återbetalningsskydd till exempel går hela avtalspensionen upp i rök för dina efterlevande om någonting oförutsätt skulle hända med dig eller din partner, säger Ulf Rådesjö, 55.

Till artikeln

Få koll på pensionen på 30 minuter

Många drar sig för att sätta sig in i sitt pensionssparande. Men enligt Pelle Eriksson, 59, är det hur enkelt – och hur viktigt – som helst.
– Det handlar ju trots allt om dina pengar och din framskjutna lön, säger han.

Till artikeln

Så kan du säkra din ekonomi nära pensionen

När är man för gammal för att börja pensionsspara? Här berättar Folksams expert om brytpunkten – och olika sparformer. Läs tipsen om hur du kan förbättra din ekonomi som pensionär. Visste du exempelvis att det skattemässigt är väldigt förmånligt att arbeta efter att du fyllt 66 år?

Till artikeln