Flera tusen kronor extra per månad med kollektivavtal

Att jobba på ett företag utan kollektivavtal ger dig inte bara sämre trygghet på arbetsmarknaden. Det kan också innebära flera tusen kronor mindre i plånboken när du blir pensionär – varje månad. – Det handlar om väldigt mycket pengar man går miste om, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam LO Pension.

Många känner till betydelsen av kollektivavtalet när det kommer till löner och villkor. Betydligt färre är medvetna om att den kan påverka din pension rejält. Som anställd på ett företag får du nämligen tillgång till tjänstepension, en slags extrapension utöver den statliga pensionen. Enkelt förklarat betyder det att din arbetsgivare betalar in en viss procent av din lön till ditt avtalspensionskonto – något som innebär extra pengar när du går i pension.

”Fylls på med 1 000 kronor i månaden”

– Tjänar du till exempel 21 000 kronor fylls ditt konto på med cirka 1 000 kronor i månaden. Efter 40 års arbete kan du ha 800 000 kronor på ditt konto. Om du sedan väljer att ta ut pengarna under tio år när du blivit pensionär får du ut 7 000 kronor utöver den statliga pensionen. Det är rätt så mycket pengar, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam LO Pension.
Det handlar om väldigt mycket pengar man går miste om Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam LO Pension

Viktigt att ha koll på

Han menar att den här förmånen är relativt okänd bland svenska folket.
– Många blir glada när de erbjuds ett träningskort på jobbet, men har ingen aning om att de har tjänstepension. Det är viktigt att ha koll på det. Man kan inte vara säker på att systemet kommer att rädda en när det är dags för pension. Den statliga pensionen ger ofta bara 50 procent av din tidigare lön medan kombinationen statlig pension och tjänstepension ger dig 15-20 procent mer varje månad.

Många saknar kollektivavtal

Hundratusentals svenskar saknar dock kollektivavtal i Sverige och för dem är det svårare att pensionsspara.
– Det är ett bekymmer och man kan ju inte tacka nej till sitt drömjobb bara för de inte har kollektivavtal. Jag tycker dock det är viktigt att ställa frågan på anställningsintervjun och inte bara prata om lönen. Sedan kan det finnas möjlighet att förhandla fram en individuell pensionsplan som din arbetsgivare tecknar, säger Håkan Svärdman.
Håkan Svärdman
Välfärdsanalytiker på Folksam

Läs mer om ditt avtalsområde

Här kan du läsa mer om din tjänstepension beroende på vilken anställning du har.

Här har vi samlat artiklar som handlar om din tjänstepension

Du kan bland annat läsa om vad pensionsexperterna tycker och se hur några av våra kunder resonerar om sin tjänstepension.

Då behöver du vässa din pension

Har du pluggat länge, jobbat deltid eller arbetat utan kollektivavtal? Då kan du behöva vässa din pension för att förbättra din framtida ekonomi.

Till artikeln

Börja tänk på pensionen första arbetsdagen

Kanske har du bara jobbat några år och då kan pensionen kännas avlägsen. Men ju tidigare du börjar tänka på den desto bättre.
– Trots allt är det ju någon utomstående som ska förvalta dina pengar och då är det viktigt att du väljer vem och på vilket sätt, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så mycket avsätts – till din pension

De flesta som har en anställning har i dag rätt till avtals- eller tjänstepension. Dock bör du se till att förvalta den rätt, för det kan skilja mycket mellan olika fonder.

Till artikeln

När kan jag gå i pension i framtiden?

68, 70 eller 75 – vilken är den nya pensionsåldern? Något entydigt svar på frågan finns inte.
– Men ett är säkert, nämligen att vi måste arbete längre i framtiden än i dag innan vi lämnar arbetslivet, säger Robert Lundberg på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så skyddar ni er om något skulle hända

Ibland blir livet inte som man har tänkt sig. Så att vara förutseende lönar sig – oavsett hur jobbigt det känns. Så här gör du och din partner för att skydda era besparingar om någon av er skulle gå bort.

Till artikeln

Flera tusen kronor extra per månad med kollektivavtal

Att jobba på ett företag utan kollektivavtal ger dig inte bara sämre trygghet på arbetsmarknaden. Det kan också innebära flera tusen kronor mindre i plånboken när du blir pensionär – varje månad.
– Det handlar om väldigt mycket pengar man går miste om, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Ansök om extra pengar vid föräldraledighet

Att gå i väntans tider är härligt, samtidigt är det mycket att tänka på. Visste du till exempel att du inte får någon avtalspension när du är föräldraledig?
– Det kan röra sig om många tusen. Har du din avtalspension i SAF-LO kan du däremot få ut pengarna i efterhand, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Till artikeln

”Här betalar jag bara till mig själv”

Joakim Blomqvist har både sin avtals- och premiepension hos samma förvaltare. Andra kräver nämligen så mycket mer av den enskilda spararen, tycker han.
– Hos Folksam LO Pension behöver jag däremot bara betala till Folksam – och mig själv.

Till artikeln

Sätt dig in i pensionen tidigt

Att det är viktigt att sätta sig in i sitt pensionssparande vet de flesta. Men vad många däremot missar är att det finns flera olika val inom avtalspension som kan vara bra att göra och känna till.
– Saknar man återbetalningsskydd till exempel går hela avtalspensionen upp i rök för dina efterlevande om någonting oförutsätt skulle hända med dig eller din partner, säger Ulf Rådesjö, 55.

Till artikeln

Få koll på pensionen på 30 minuter

Många drar sig för att sätta sig in i sitt pensionssparande. Men enligt Pelle Eriksson, 59, är det hur enkelt – och hur viktigt – som helst.
– Det handlar ju trots allt om dina pengar och din framskjutna lön, säger han.

Till artikeln

Så kan du säkra din ekonomi nära pensionen

När är man för gammal för att börja pensionsspara? Här berättar Folksams expert om brytpunkten – och olika sparformer. Läs tipsen om hur du kan förbättra din ekonomi som pensionär. Visste du exempelvis att det skattemässigt är väldigt förmånligt att arbeta efter att du fyllt 66 år?

Till artikeln