Då behöver du vässa din pension

Har du pluggat länge, jobbat deltid eller arbetat utan kollektivavtal? Då kan du behöva vässa din pension för att förbättra din framtida ekonomi.

Hur mycket pengar du får att leva på som pensionär beror bland annat på hur länge du har jobbat och om du har tjänstepension. Därför kan du behöva spara extra till pensionen om din arbetsplats saknar kollektivavtal eller om du har missat viktiga år på arbetsmarknaden på grund av till exempel sjukskrivning.

Har stor betydelse för den slutliga pensionen

Sedan pensionsreformerna på 1990-talet har allt mer ansvar överförts från staten till de företag som betalar in tjänstepension, som en del i kollektivavtalet. En rekommendation från Robert Lundberg som har mångårig erfarenhet av pensioner med flera år på Folksam LO Pension är att alla ska göra en personlig prognos på minpension.se.

Sedan kan man avgöra hur mycket man kan behöva spara till sin pension.
– Det första steget är att sätta sig in i tjänstepensionen, att ta reda på om arbetsplatsen har kollektivavtal och hur mycket som sätts in. Tjänstepensionen har stor betydelse för den slutliga pensionen och kan ge dig 5 000 kronor mer i månaden, säger Robert Lundberg.
Det första steget är att sätta sig in i tjänstepensionen, att ta reda på om arbetsplatsen har kollektivavtal och hur mycket som sätts in. Robert Lundberg, Folksam LO Pension

Utan tjänstepension behöver du spara lite extra

Håkan Svärdman som är välfärdsanalytiker på Folksam konstaterar att man måste spara väldigt stora belopp privat för att komma upp i samma utdelning som tjänstepensionen. Detta är inget bekymmer för de som under större delen av sitt yrkesliv har arbetat under kollektivavtal.

Det är värre för alla som har arbetat längre perioder utan tjänstepension, de måste antingen jobba högre upp i åldrarna eller pensionsspara själva.
– Om man inte har haft en tjänstepension så ska man ta sig en funderare. Då bör man börja ett eget pensionssparande, säger Svärdman.

”Det är viktigt att man förstår vad man sparar i”

Försäkringsbolag och banker erbjuder flera olika sparformer som du kan välja mellan om du vill spara till pensionen. Och du behöver inte vara en expert men förstå vad det är för slags sparande.
– Men det är alltid viktigt att man förstår vad det är man sparar i. Det viktiga är att det är ett långsiktigt sparande, med låg avgift och lägre risk då du närmar dig pensionen.

Undvik för höga förvaltningsavgifter

En viktig detalj är att verkligen hålla koll på att de avgifter som banker och försäkringsbolag tar är så låga som möjligt. Och man ska inte ha för höga förväntningar på avkastningen.
– Får du en avkastning på 3-6 procent så följer du den normala löneutvecklingen, och därmed har man förutsättningar att behålla den standard som man har byggt upp över livet, säger Svärdman.

Hög avkastning och låg avgift ger mer i pension

Låga avgifter är också något du bör ta hänsyn till när du väljer pensionsförvaltare för din tjänstepension. Då får du mer pengar över till pensionen.
– Det är en av anledningarna till att Folksam LO Pension finns och att en halv miljon LO-medlemmar redan har valt oss. För vårt uppdrag är att ge medlemmarna de bästa förutsättningarna för en schysst pension, med låg avgift och en bra avkastning på sparandet, avslutar Robert Lundberg.
Håkan Svärdman
Välfärdsanalytiker på Folksam
Robert Lundberg
Folksam LO Pension

Här har vi samlat artiklar som handlar om din tjänstepension

Du kan bland annat läsa om vad pensionsexperterna tycker och se hur några av våra kunder resonerar om sin tjänstepension.

Då behöver du vässa din pension

Har du pluggat länge, jobbat deltid eller arbetat utan kollektivavtal? Då kan du behöva vässa din pension för att förbättra din framtida ekonomi.

Till artikeln

Börja tänk på pensionen första arbetsdagen

Kanske har du bara jobbat några år och då kan pensionen kännas avlägsen. Men ju tidigare du börjar tänka på den desto bättre.
– Trots allt är det ju någon utomstående som ska förvalta dina pengar och då är det viktigt att du väljer vem och på vilket sätt, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så mycket avsätts – till din pension

De flesta som har en anställning har i dag rätt till avtals- eller tjänstepension. Dock bör du se till att förvalta den rätt, för det kan skilja mycket mellan olika fonder.

Till artikeln

När kan jag gå i pension i framtiden?

68, 70 eller 75 – vilken är den nya pensionsåldern? Något entydigt svar på frågan finns inte.
– Men ett är säkert, nämligen att vi måste arbete längre i framtiden än i dag innan vi lämnar arbetslivet, säger Robert Lundberg på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så skyddar ni er om något skulle hända

Ibland blir livet inte som man har tänkt sig. Så att vara förutseende lönar sig – oavsett hur jobbigt det känns. Så här gör du och din partner för att skydda era besparingar om någon av er skulle gå bort.

Till artikeln

Flera tusen kronor extra per månad med kollektivavtal

Att jobba på ett företag utan kollektivavtal ger dig inte bara sämre trygghet på arbetsmarknaden. Det kan också innebära flera tusen kronor mindre i plånboken när du blir pensionär – varje månad.
– Det handlar om väldigt mycket pengar man går miste om, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Ansök om extra pengar vid föräldraledighet

Att gå i väntans tider är härligt, samtidigt är det mycket att tänka på. Visste du till exempel att du inte får någon avtalspension när du är föräldraledig?
– Det kan röra sig om många tusen. Har du din avtalspension i SAF-LO kan du däremot få ut pengarna i efterhand, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Till artikeln

”Här betalar jag bara till mig själv”

Joakim Blomqvist har både sin avtals- och premiepension hos samma förvaltare. Andra kräver nämligen så mycket mer av den enskilda spararen, tycker han.
– Hos Folksam LO Pension behöver jag däremot bara betala till Folksam – och mig själv.

Till artikeln

Sätt dig in i pensionen tidigt

Att det är viktigt att sätta sig in i sitt pensionssparande vet de flesta. Men vad många däremot missar är att det finns flera olika val inom avtalspension som kan vara bra att göra och känna till.
– Saknar man återbetalningsskydd till exempel går hela avtalspensionen upp i rök för dina efterlevande om någonting oförutsätt skulle hända med dig eller din partner, säger Ulf Rådesjö, 55.

Till artikeln

Få koll på pensionen på 30 minuter

Många drar sig för att sätta sig in i sitt pensionssparande. Men enligt Pelle Eriksson, 59, är det hur enkelt – och hur viktigt – som helst.
– Det handlar ju trots allt om dina pengar och din framskjutna lön, säger han.

Till artikeln

Så kan du säkra din ekonomi nära pensionen

När är man för gammal för att börja pensionsspara? Här berättar Folksams expert om brytpunkten – och olika sparformer. Läs tipsen om hur du kan förbättra din ekonomi som pensionär. Visste du exempelvis att det skattemässigt är väldigt förmånligt att arbeta efter att du fyllt 66 år?

Till artikeln