Så kan du säkra din ekonomi nära pensionen

När är man för gammal för att börja pensionsspara? Här berättar Folksams expert om brytpunkten – och olika sparformer. Läs tipsen om hur du kan förbättra din ekonomi som pensionär. Visste du exempelvis att det skattemässigt är väldigt förmånligt att arbeta efter att du fyllt 66 år?

Genom att logga in på minpension.se kan du se hur mycket pengar du faktiskt kommer få ut som pensionär. När du arbetar under kollektivavtal betalar arbetsgivaren löpande in flera procent av din lön till tjänstepensionen. Summan som samlas ihop utgör i dag en väsentlig del av den slutliga pensionen. Men många har jobbat långa perioder utan kollektivavtal och tjänstepension – då bör man så snabbt som möjligt agera för att förbättra sin situation.

De med tio år kvar har goda möjligheter

Håkan Svärdman är välfärdsanalytiker på Folksam. Han anser att de med tio år kvar till sin pension har goda möjligheter att få en hygglig avkastning på ett privat pensionssparande. Brytpunkten går någonstans vid fyllda 60 – med fem år kvar till pensionen kan det vara läge att ta till andra åtgärder. En klok strategi är att sänka sina månadskostnader genom att flytta till en mindre bostad. En tillgång som många missar är att söka bostadstillägg, en ersättning som pensionärer faktiskt kan få även om de bor i en egen bostadsrätt eller villa. Och inget säger att du måste gå i pension innan du själv känner för det.

– Ett bra alternativ för de som inte har en tillräcklig pension är att jobba vidare på hel- eller deltid. Efter 66 år är det skattemässigt väldigt förmånligt att arbeta, och du kan ta ut din pension samtidigt och kanske spara den för framtida behov Har man den möjligheten, kapaciteten och känner att det är kul, så tycker jag att man ska göra det, säger Håkan Svärdman.
Ett bra alternativ för de som inte har en tillräcklig pension är att jobba vidare på hel- eller deltid Håkan Svärdman,välfärdsanalytiker på Folksam

Pensionsåldern har blivit högre

Vi är piggare i dag än för 30-40 år sedan, det visar SCB:s siffror. I dag tar cirka 70 procent av våra kunder ut sin tjänstepension det år de fyller 65. Det blir mer vanligt att man arbetar längre än 65 år och dagens pensionärer är mycket aktiva konsumenter, och deras ekonomiska aktivitet är viktig för vår samhällsekonomi. Ansvaret ligger dock i dina händer.

För dig med mer än fem år kvar till pensionen finns olika sparformer. Folksam rekommenderar att man satsar på en kapitalförsäkring där försäkringsbolaget förvaltar pengarna åt dig. Med garanti- och återbäringsränta växer pengarna även om aktiemarknaden är orolig, och du kan aldrig förlora ditt garanterade försäkringsbelopp. Du kan även upprätta ett investeringssparkonto hos din bank, där du placerar i fonder och värdepapper. Tillgångarna schablonbeskattas årligen oavsett om du gör vinst eller förlust. Du behöver alltså inte redovisa enskilda kapitalvinster eller förluster i din deklaration. Inte heller beskattas ränta på kontot.

Ha koll om du ska direktspara i fonder

Man kan även direktspara i fonder eller aktier. Men då gäller det att man verkligen har koll, för annars kan man förlora stora belopp snabbt – exempelvis vid oväntade scenarier som Lehman Brothers-kraschen 2008. För ett tryggt sparande ska man inte ha för höga förväntningar på avkastningen. Vid en årlig avkastning på 3-6 procent så följer den normala löneutvecklingen, vilket gör att du kan behålla din levnadsstandard som pensionär.

En mycket viktig punkt är att de avgifter som banker och försäkringsbolag tar ut är så låga som möjligt. Enligt Håkan Svärdman ska man undvika alla fondförvalningsavgifter över 1,5 procent på kapitalet.
Håkan Svärdman
Välfärdsanalytiker på Folksam

Läs mer om ditt avtalsområde

Här kan du läsa mer om din tjänstepension beroende på vilken anställning du har.

Här har vi samlat artiklar som handlar om din tjänstepension

Du kan bland annat läsa om vad pensionsexperterna tycker och se hur några av våra kunder resonerar om sin tjänstepension.

Då behöver du vässa din pension

Har du pluggat länge, jobbat deltid eller arbetat utan kollektivavtal? Då kan du behöva vässa din pension för att förbättra din framtida ekonomi.

Till artikeln

Börja tänk på pensionen första arbetsdagen

Kanske har du bara jobbat några år och då kan pensionen kännas avlägsen. Men ju tidigare du börjar tänka på den desto bättre.
– Trots allt är det ju någon utomstående som ska förvalta dina pengar och då är det viktigt att du väljer vem och på vilket sätt, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så mycket avsätts – till din pension

De flesta som har en anställning har i dag rätt till avtals- eller tjänstepension. Dock bör du se till att förvalta den rätt, för det kan skilja mycket mellan olika fonder.

Till artikeln

När kan jag gå i pension i framtiden?

68, 70 eller 75 – vilken är den nya pensionsåldern? Något entydigt svar på frågan finns inte.
– Men ett är säkert, nämligen att vi måste arbete längre i framtiden än i dag innan vi lämnar arbetslivet, säger Robert Lundberg på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så skyddar ni er om något skulle hända

Ibland blir livet inte som man har tänkt sig. Så att vara förutseende lönar sig – oavsett hur jobbigt det känns. Så här gör du och din partner för att skydda era besparingar om någon av er skulle gå bort.

Till artikeln

Flera tusen kronor extra per månad med kollektivavtal

Att jobba på ett företag utan kollektivavtal ger dig inte bara sämre trygghet på arbetsmarknaden. Det kan också innebära flera tusen kronor mindre i plånboken när du blir pensionär – varje månad.
– Det handlar om väldigt mycket pengar man går miste om, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Ansök om extra pengar vid föräldraledighet

Att gå i väntans tider är härligt, samtidigt är det mycket att tänka på. Visste du till exempel att du inte får någon avtalspension när du är föräldraledig?
– Det kan röra sig om många tusen. Har du din avtalspension i SAF-LO kan du däremot få ut pengarna i efterhand, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Till artikeln

”Här betalar jag bara till mig själv”

Joakim Blomqvist har både sin avtals- och premiepension hos samma förvaltare. Andra kräver nämligen så mycket mer av den enskilda spararen, tycker han.
– Hos Folksam LO Pension behöver jag däremot bara betala till Folksam – och mig själv.

Till artikeln

Sätt dig in i pensionen tidigt

Att det är viktigt att sätta sig in i sitt pensionssparande vet de flesta. Men vad många däremot missar är att det finns flera olika val inom avtalspension som kan vara bra att göra och känna till.
– Saknar man återbetalningsskydd till exempel går hela avtalspensionen upp i rök för dina efterlevande om någonting oförutsätt skulle hända med dig eller din partner, säger Ulf Rådesjö, 55.

Till artikeln

Få koll på pensionen på 30 minuter

Många drar sig för att sätta sig in i sitt pensionssparande. Men enligt Pelle Eriksson, 59, är det hur enkelt – och hur viktigt – som helst.
– Det handlar ju trots allt om dina pengar och din framskjutna lön, säger han.

Till artikeln

Så kan du säkra din ekonomi nära pensionen

När är man för gammal för att börja pensionsspara? Här berättar Folksams expert om brytpunkten – och olika sparformer. Läs tipsen om hur du kan förbättra din ekonomi som pensionär. Visste du exempelvis att det skattemässigt är väldigt förmånligt att arbeta efter att du fyllt 66 år?

Till artikeln