Sätt dig in i pensionen tidigt

Att det är viktigt att sätta sig in i sitt pensionssparande vet de flesta. Men vad många däremot missar är att det finns flera olika val inom avtalspension som kan vara bra att göra och känna till. – Saknar man återbetalningsskydd till exempel går hela avtalspensionen upp i rök för dina efterlevande om någonting oförutsätt skulle hända med dig eller din partner, säger Ulf Rådesjö, 55.

Ulf Rådesjö, 55, har arbetat på Bofors AB i Karlskoga i över 25 år. Och facket har han varit engagerad i ända från starten, såväl som huvudskyddsombud som regionalt skyddsombud. Är det någon som vet hur viktigt det är att man så tidigt som möjligt sätter sig in i sin pension – och då särskilt avtalspensionen – är det alltså han.

– Vi är ute och informerar om avtalspension och fondval hela tiden, och då märks det att de flesta tycker att det är jobbigt. Det är ju viktiga val man ska göra och det verkar många tycka är otäckt, för det finns ju så många olika alternativ och man kan ju faktiskt gå på minor. De flesta vill ha det så enkelt som möjligt, de vill bara sätta ett kryss och sedan kunna förlita sig på att allting fungerar när det väl är dags att gå i pension, säger Ulf Rådesjö.

Entréfonder gör det enkelt

Med Folksam LO Pensions entré- eller generationsfonder behöver man inte engagera sig särskilt mycket alls. Det enda man i princip måste göra är att gå med och sedan placeras avtalspensionen i ”rätt” fond automatiskt baserat på ålder.

– Strategin är att placera pengarna lite mer riskfyllt i aktiefonder för dem som är lite yngre och lite mindre riskfyllt i olika former av räntebärande papper för dem som är lite äldre. Det ger så klart inte lika bra utdelning, men är både säkert och tryggt. Jag tycker själv det är jättebra eftersom jag slipper ligga och bevaka pengarna själv hela tiden.
Strategin är att placera pengarna lite mer riskfyllt i aktiefonder för dem som är lite yngre och lite mindre riskfyllt i olika former av räntebärande papper för dem som är lite äldre Ulf Rådesjö, huvudskyddsombud Bofors AB i Karlskoga

Återbetalningsskyddet ett skydd

En livsviktig fråga som många glömmer att ställa är dock vad som händer med den insparade avtalspensionen om någonting skulle hända. Om du eller din partner exempelvis skulle råka ut för en olycka eller sjukdom och avlida i förtid, kommer det inte att utgå någon ersättning till de efterlevande.

– Däremot finns det ett återbetalningsskydd som gör att alla pengarna går tillbaka till de anhöriga i stället, om någonting skulle hända.

Läs mer om ditt avtalsområde

Här kan du läsa mer om din tjänstepension beroende på vilken anställning du har.

Här har vi samlat artiklar som handlar om din tjänstepension

Du kan bland annat läsa om vad pensionsexperterna tycker och se hur några av våra kunder resonerar om sin tjänstepension.

Då behöver du vässa din pension

Har du pluggat länge, jobbat deltid eller arbetat utan kollektivavtal? Då kan du behöva vässa din pension för att förbättra din framtida ekonomi.

Till artikeln

Börja tänk på pensionen första arbetsdagen

Kanske har du bara jobbat några år och då kan pensionen kännas avlägsen. Men ju tidigare du börjar tänka på den desto bättre.
– Trots allt är det ju någon utomstående som ska förvalta dina pengar och då är det viktigt att du väljer vem och på vilket sätt, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så mycket avsätts – till din pension

De flesta som har en anställning har i dag rätt till avtals- eller tjänstepension. Dock bör du se till att förvalta den rätt, för det kan skilja mycket mellan olika fonder.

Till artikeln

När kan jag gå i pension i framtiden?

68, 70 eller 75 – vilken är den nya pensionsåldern? Något entydigt svar på frågan finns inte.
– Men ett är säkert, nämligen att vi måste arbete längre i framtiden än i dag innan vi lämnar arbetslivet, säger Robert Lundberg på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så skyddar ni er om något skulle hända

Ibland blir livet inte som man har tänkt sig. Så att vara förutseende lönar sig – oavsett hur jobbigt det känns. Så här gör du och din partner för att skydda era besparingar om någon av er skulle gå bort.

Till artikeln

Flera tusen kronor extra per månad med kollektivavtal

Att jobba på ett företag utan kollektivavtal ger dig inte bara sämre trygghet på arbetsmarknaden. Det kan också innebära flera tusen kronor mindre i plånboken när du blir pensionär – varje månad.
– Det handlar om väldigt mycket pengar man går miste om, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Ansök om extra pengar vid föräldraledighet

Att gå i väntans tider är härligt, samtidigt är det mycket att tänka på. Visste du till exempel att du inte får någon avtalspension när du är föräldraledig?
– Det kan röra sig om många tusen. Har du din avtalspension i SAF-LO kan du däremot få ut pengarna i efterhand, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Till artikeln

”Här betalar jag bara till mig själv”

Joakim Blomqvist har både sin avtals- och premiepension hos samma förvaltare. Andra kräver nämligen så mycket mer av den enskilda spararen, tycker han.
– Hos Folksam LO Pension behöver jag däremot bara betala till Folksam – och mig själv.

Till artikeln

Sätt dig in i pensionen tidigt

Att det är viktigt att sätta sig in i sitt pensionssparande vet de flesta. Men vad många däremot missar är att det finns flera olika val inom avtalspension som kan vara bra att göra och känna till.
– Saknar man återbetalningsskydd till exempel går hela avtalspensionen upp i rök för dina efterlevande om någonting oförutsätt skulle hända med dig eller din partner, säger Ulf Rådesjö, 55.

Till artikeln

Få koll på pensionen på 30 minuter

Många drar sig för att sätta sig in i sitt pensionssparande. Men enligt Pelle Eriksson, 59, är det hur enkelt – och hur viktigt – som helst.
– Det handlar ju trots allt om dina pengar och din framskjutna lön, säger han.

Till artikeln

Så kan du säkra din ekonomi nära pensionen

När är man för gammal för att börja pensionsspara? Här berättar Folksams expert om brytpunkten – och olika sparformer. Läs tipsen om hur du kan förbättra din ekonomi som pensionär. Visste du exempelvis att det skattemässigt är väldigt förmånligt att arbeta efter att du fyllt 66 år?

Till artikeln