Få koll på pensionen på 30 minuter

Många drar sig för att sätta sig in i sitt pensionssparande. Men enligt Pelle Eriksson, 59, är det hur enkelt – och hur viktigt – som helst. – Det handlar ju trots allt om dina pengar och din framskjutna lön, säger han.

Pelle Eriksson arbetar heltid i Pappersindustrarbetarförbundet och bor tillsammans med sin sambo i Örebro. Han har två vuxna barn, tre bonusbarn och ett barnbarn, och håller precis på att flytta ut till en liten stuga i skogen. För honom är pensionen ytterst viktig och han har för längesedan sett till att sätta sig in i systemet.
– Via mitt förtroendeuppdrag har det liksom fallit sig naturligt. Samtidigt har jag verkligen insett vikten av att göra det. Pengar sätts ju av hela tiden, oavsett om man är intresserad eller inte, säger han.

På pappersbruket utanför Örebro får alla anställda pengar avsatta till tjänstepensionen och Pelle Eriksson är bara en av många att aktivt placera sin i fonder. Som förvaltare har han valt Folksam LO Pension, av flera olika orsaker:
– Dels vill jag inte att några privata aktieägare ska stoppa vinster i fickan mer än nödvändigt, utan de ska användas av oss alla. Dels har jag inget behov av att betala några överpriser. Och Folksam är en bra förvaltare med en låg avgift.
Jag har inget behov av att betala några överpriser - och Folksam är en bra förvaltare med en låg avgift Pelle Eriksson, Pappersindustrarbetarförbundet

Generationsfonder gör det enkelt för sparare

På Folksam LO Pension tillämpas en så kallad generationsfondslösning, enligt vilken alla fondsparares pengar placeras individuellt efter ålder. Och ju äldre man är, desto lägre risk – samtidigt som avgifterna också sjunker. Pelle Erikssons tjänstepension sparas i den så kallade FOLO 75-fonden, som han automatiskt har flyttats över till under åren. Utöver det har han även valt att placera sin premiepension.
– Jo, den har jag koll på också – även om den i jämförelse innebär ett mycket lägre sparande. De pengarna använder jag mer till att leka och spela med. För även om jag spelar bort dem kommer jag klara mig ändå, just tack vare den trygghet jag har i min tjänstepension.

Utöver tjänstepensionen och premiepensionen sparar Pelle Eriksson dessutom 1 000 kronor i månaden privat. Så, jo, han har verkligen full koll på sin totala pension.

Och vad är ditt bästa råd till folk som ännu inte har satt sig in systemet riktigt?

– Sätta sig in och sätta sig in i... Det låter så otroligt högtidligt. Att det skulle vara så svårt är bara skrönor, men det är ju ingen "rocket science”. Definitivt inte. Det svenska pensionssystemet förstår man på en halvtimme, däremot kan det ta lite tid att jämföra olika avgifter. Men med tanke på att det trots allt är dina pengar och din framskjutna lön det handlar om är det rätt lite tid av ditt liv. Unga människor i dag håller ju på med betydligt svårare grejer än så.

Läs mer om ditt avtalsområde

Här kan du läsa mer om din tjänstepension beroende på vilken anställning du har.

Här har vi samlat artiklar som handlar om din tjänstepension

Du kan bland annat läsa om vad pensionsexperterna tycker och se hur några av våra kunder resonerar om sin tjänstepension.

Då behöver du vässa din pension

Har du pluggat länge, jobbat deltid eller arbetat utan kollektivavtal? Då kan du behöva vässa din pension för att förbättra din framtida ekonomi.

Till artikeln

Börja tänk på pensionen första arbetsdagen

Kanske har du bara jobbat några år och då kan pensionen kännas avlägsen. Men ju tidigare du börjar tänka på den desto bättre.
– Trots allt är det ju någon utomstående som ska förvalta dina pengar och då är det viktigt att du väljer vem och på vilket sätt, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så mycket avsätts – till din pension

De flesta som har en anställning har i dag rätt till avtals- eller tjänstepension. Dock bör du se till att förvalta den rätt, för det kan skilja mycket mellan olika fonder.

Till artikeln

När kan jag gå i pension i framtiden?

68, 70 eller 75 – vilken är den nya pensionsåldern? Något entydigt svar på frågan finns inte.
– Men ett är säkert, nämligen att vi måste arbete längre i framtiden än i dag innan vi lämnar arbetslivet, säger Robert Lundberg på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så skyddar ni er om något skulle hända

Ibland blir livet inte som man har tänkt sig. Så att vara förutseende lönar sig – oavsett hur jobbigt det känns. Så här gör du och din partner för att skydda era besparingar om någon av er skulle gå bort.

Till artikeln

Flera tusen kronor extra per månad med kollektivavtal

Att jobba på ett företag utan kollektivavtal ger dig inte bara sämre trygghet på arbetsmarknaden. Det kan också innebära flera tusen kronor mindre i plånboken när du blir pensionär – varje månad.
– Det handlar om väldigt mycket pengar man går miste om, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Ansök om extra pengar vid föräldraledighet

Att gå i väntans tider är härligt, samtidigt är det mycket att tänka på. Visste du till exempel att du inte får någon avtalspension när du är föräldraledig?
– Det kan röra sig om många tusen. Har du din avtalspension i SAF-LO kan du däremot få ut pengarna i efterhand, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Till artikeln

”Här betalar jag bara till mig själv”

Joakim Blomqvist har både sin avtals- och premiepension hos samma förvaltare. Andra kräver nämligen så mycket mer av den enskilda spararen, tycker han.
– Hos Folksam LO Pension behöver jag däremot bara betala till Folksam – och mig själv.

Till artikeln

Sätt dig in i pensionen tidigt

Att det är viktigt att sätta sig in i sitt pensionssparande vet de flesta. Men vad många däremot missar är att det finns flera olika val inom avtalspension som kan vara bra att göra och känna till.
– Saknar man återbetalningsskydd till exempel går hela avtalspensionen upp i rök för dina efterlevande om någonting oförutsätt skulle hända med dig eller din partner, säger Ulf Rådesjö, 55.

Till artikeln

Få koll på pensionen på 30 minuter

Många drar sig för att sätta sig in i sitt pensionssparande. Men enligt Pelle Eriksson, 59, är det hur enkelt – och hur viktigt – som helst.
– Det handlar ju trots allt om dina pengar och din framskjutna lön, säger han.

Till artikeln

Så kan du säkra din ekonomi nära pensionen

När är man för gammal för att börja pensionsspara? Här berättar Folksams expert om brytpunkten – och olika sparformer. Läs tipsen om hur du kan förbättra din ekonomi som pensionär. Visste du exempelvis att det skattemässigt är väldigt förmånligt att arbeta efter att du fyllt 66 år?

Till artikeln