När kan jag gå i pension i framtiden?

68, 70 eller 75 – vilken är den nya pensionsåldern? Något entydigt svar på frågan finns inte. – Men ett är säkert, nämligen att vi måste arbete längre i framtiden än i dag innan vi lämnar arbetslivet, säger Robert Lundberg på Folksam LO Pension.

Pensionen kan kännas långt bort. Och kanske till och med längre bort än för några år sedan. Orsaken är att riksdagspartierna som står bakom dagens pensionssystem vill höja åldersgränserna för tidigast uttag av allmän pension och tjänstepension. Dagens pensionsåldersnorm på 65 år kommer att skjutas fram innan vi pensionerar oss.

Robert Lundberg har mångårig erfarenhet av pensioner med flera år på Folksam LO Pension som bland annat vd. Han ser två stora förklaringar till varför pensionsåldern kommer att öka.

– Dagens pensionssystem bygger på att vi ska finnas i arbetslivet i 40 år innan vi pensionerar oss. Men 90-talisterna har helt andra villkor än tidigare generationer. Dagens yngre generationer förväntas nämligen ha förmånen att leva längre än de som går i pension de närmaste åren, till exempel 90-talisternas mor- och farföräldrar. Samtidigt har de som är unga svårare att komma ut på arbetsmarknaden och är äldre när de börjar jobba. Därför kommer de också att vara äldre när de pensioneras, säger Robert Lundberg och fortsätter:

– Pensionen ska helt enkelt räcka i fler år och då måste man jobba under en längre tid för att få ihop tillräckligt med pengar.
Pensionen ska helt enkelt räcka i fler år och då måste man jobba under en längre tid Robert Lundberg, Folksam LO Pension

Extra viktigt

För att få en bra pension poängterar Robert Lundberg att det är viktigt att arbeta på en arbetsplats med kollektivavtal. Då får du nämligen tjänstepension från din arbetsgivare.

– I dag hinner man ofta med flera arbetsgivare under sitt liv och då är det extra viktigt att man själv håller koll. Jobbar du utan kollektivavtal är det inte säkert att du får någon tjänstepension och på det kan du förlora väldigt mycket pengar, säger Robert.

5 000 mer i månaden

Han berättar att man brukar räkna med att LO-medlemmar som jobbar under kollektivavtal får 5 000 kronor mer i månaden i pension än de som jobbar utan avtal.

– Man säger att tjänstepensionen är värd någonstans runt 1,4-1,8 miljoner kronor. De här pengarna gör stor skillnad och kan avgöra om du får det liv du vill ha som pensionär.

För att få bättre koll på hur det ser ut för dig – gå in på Minpension.se och gör en prognos. Där får du en bra bild över hur mycket du får ut i pension om du pensionerar dig vid olika åldrar.
Robert Lundberg
Folksam LO Pension

Läs mer om ditt avtalsområde

Här kan du läsa mer om din tjänstepension beroende på vilken anställning du har.

Här har vi samlat artiklar som handlar om din tjänstepension

Du kan bland annat läsa om vad pensionsexperterna tycker och se hur några av våra kunder resonerar om sin tjänstepension.

Då behöver du vässa din pension

Har du pluggat länge, jobbat deltid eller arbetat utan kollektivavtal? Då kan du behöva vässa din pension för att förbättra din framtida ekonomi.

Till artikeln

Börja tänk på pensionen första arbetsdagen

Kanske har du bara jobbat några år och då kan pensionen kännas avlägsen. Men ju tidigare du börjar tänka på den desto bättre.
– Trots allt är det ju någon utomstående som ska förvalta dina pengar och då är det viktigt att du väljer vem och på vilket sätt, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så mycket avsätts – till din pension

De flesta som har en anställning har i dag rätt till avtals- eller tjänstepension. Dock bör du se till att förvalta den rätt, för det kan skilja mycket mellan olika fonder.

Till artikeln

När kan jag gå i pension i framtiden?

68, 70 eller 75 – vilken är den nya pensionsåldern? Något entydigt svar på frågan finns inte.
– Men ett är säkert, nämligen att vi måste arbete längre i framtiden än i dag innan vi lämnar arbetslivet, säger Robert Lundberg på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Så skyddar ni er om något skulle hända

Ibland blir livet inte som man har tänkt sig. Så att vara förutseende lönar sig – oavsett hur jobbigt det känns. Så här gör du och din partner för att skydda era besparingar om någon av er skulle gå bort.

Till artikeln

Flera tusen kronor extra per månad med kollektivavtal

Att jobba på ett företag utan kollektivavtal ger dig inte bara sämre trygghet på arbetsmarknaden. Det kan också innebära flera tusen kronor mindre i plånboken när du blir pensionär – varje månad.
– Det handlar om väldigt mycket pengar man går miste om, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam LO Pension.

Till artikeln

Ansök om extra pengar vid föräldraledighet

Att gå i väntans tider är härligt, samtidigt är det mycket att tänka på. Visste du till exempel att du inte får någon avtalspension när du är föräldraledig?
– Det kan röra sig om många tusen. Har du din avtalspension i SAF-LO kan du däremot få ut pengarna i efterhand, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Till artikeln

”Här betalar jag bara till mig själv”

Joakim Blomqvist har både sin avtals- och premiepension hos samma förvaltare. Andra kräver nämligen så mycket mer av den enskilda spararen, tycker han.
– Hos Folksam LO Pension behöver jag däremot bara betala till Folksam – och mig själv.

Till artikeln

Sätt dig in i pensionen tidigt

Att det är viktigt att sätta sig in i sitt pensionssparande vet de flesta. Men vad många däremot missar är att det finns flera olika val inom avtalspension som kan vara bra att göra och känna till.
– Saknar man återbetalningsskydd till exempel går hela avtalspensionen upp i rök för dina efterlevande om någonting oförutsätt skulle hända med dig eller din partner, säger Ulf Rådesjö, 55.

Till artikeln

Få koll på pensionen på 30 minuter

Många drar sig för att sätta sig in i sitt pensionssparande. Men enligt Pelle Eriksson, 59, är det hur enkelt – och hur viktigt – som helst.
– Det handlar ju trots allt om dina pengar och din framskjutna lön, säger han.

Till artikeln

Så kan du säkra din ekonomi nära pensionen

När är man för gammal för att börja pensionsspara? Här berättar Folksams expert om brytpunkten – och olika sparformer. Läs tipsen om hur du kan förbättra din ekonomi som pensionär. Visste du exempelvis att det skattemässigt är väldigt förmånligt att arbeta efter att du fyllt 66 år?

Till artikeln